Torvegade 7, 1.sal, 3700 Rønne – Tlf.: 3010 8109 – Mail: la@vhhr.dk

 

Klyngesamarbejde får millionordre til Bornholm

Fire bornholmske smede- og maskinvirksomheder etablerede i 2009 virksomhedssamarbejdet Steel Tech Solutions og ansatte en fælles sælger.tree-modlysSamarbejdet kom i stand med hjælp fra Klyngeprojektet og har siden landet cirka 10-12 ordrer til de fire virksomheder. Den største kom i april, hvor Steel Tech Solutions vandt en rekordordre på 2.000 transportvogne til alle hospitalerne i Region Hovedstaden. Aftalen er – med en værdi på 10,1 millioner kroner – den største af sin slags og et bevis på, at erhvervsklynger kan føre til regional vækst. 

En af de fire virksomheder i samarbejdet, Ole Almeborg A/S, skal stå for udførslen af den store ordre. Efter den kom i hus sagde direktør Michael Almeborg:

”Jeg havde aldrig selv skaffet den ordre. Fordelen er, at vores sælger sidder med alle fire virksomheders briller på og kan støvsuge markedet for muligheder. Og så har vi været privilegerede, fordi Væksthus Hovedstadsregionen og det lokale Business Center Bornholm har hjulpet os med at finde sammen.”

 

Klynge baner vejen for grøn uddannelse

Bornholms målrettede arbejde for at blive en Bright Green Island har skabt store muligheder for den bornholmske bygge- og anlægsbranche. Bygge- og anlægsklyngen har været hurtig til at se potentialet i dette og fødte idéen om et nyskabende uddannelsesforløb med fokus på energibesparende byggeri. Og i vinteren 2010 kunne Bornholms Erhvervsskole således åbne dørene for et hold forventningsfulde håndværkere, der som de første skulle gennem den nyoprettede uddannelse.

Uddannelsen blev til i samarbejde med Bornholms Erhvervsskole, Kompetenceforum Bornholm og Jobcenter Bornholm, og i dag har det første hold kursister været igennem forløbet og opnået titlen som "Grøn Håndværker". Uddannelsen fortsætter i 2011 på Bornholms Erhvervsskole.


Demonstrationsbyggeri i Nexø
Et gammelt byhus i Nexø bidrager til den praktiske del af uddannelsesforløbet. På Bygge- og anlægsklyngens initiativ er huset blevet omdannet til et demonstrationsprojekt for energirigtig renovering, hvor kursisterne kan se teorierne afprøvet i praksis. Også et nationalt forskningsprojekt om fugt og indeklima holder i dag til i huset via et samarbejde med Videnscenter for Bæredygtigt Byggeri. Læs mere om klyngens demonstrationsprojekter her.

Bygge- og anlægsklyngen har også indledt et samarbejde med Bornholms Regionskommune (øens vigtigste bygherre) om tiltag inden for energirenovering og bæredygtigt byggeri. På samme måde har man indgået et samarbejde med VIA Horsens/Videnscenter for Bæredygtigt Byggeri om muligheden for at gøre Bornholm til vært for et modul af uddannelsen for bygningskonstruktører.

 

 

 

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om udviklingen i de bornholmske klynger, og om hvordan projektet skrider frem.