Torvegade 7, 1.sal, 3700 Rønne – Tlf.: 3010 8109 – Mail: la@vhhr.dk

 

Bornholmske erhvervsledere: Samarbejde er vejen til vækst

Pressemeddelelse, 10. december 2009Hele ni ud af ti af Bornholms erhvervsledere mener, at samarbejde er nødvendigt for at skabe vækst. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Userneeds på vegne af Væksthus Hovedstadsregionen. Samarbejdsviljen tegner godt for det nye Klyngeprojekt, der blandt andet skal bane vejen for, at bornholmske virksomheder erobrer markeder uden for Bornholm.

 

Bornholmske virksomheder skal i fremtiden arbejde tættere sammen for at skabe lokal vækst. Det er holdningen hos de bornholmske erhvervsledere, viser en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Userneeds på vegne af Væksthus Hovedstadsregionen og projektet "Klyngeudvikling i udkantsområder". Ni ud af ti af de adspurgte erhvervsledere erklærer sig enig eller meget enig i, at samarbejde mellem virksomhederne er nødvendigt for at skabe vækst på Bornholm, og otte ud af ti erhvervsledere kan se et vækstpotentiale i at samarbejde med andre bornholmske virksomheder.

 

"De bornholmske erhvervsledere har for alvor fået øjnene op for, at der kan ligge et stort forretningsmæssigt potentiale i at samarbejde med hinanden. Det glæder os meget," siger Lars Albæk, projektleder i Væksthus Hovedstadsregionen. Han står i spidsen for Klyngeprojektet på Bornholm, der skal øge samarbejdet mellem bornholmske virksomheder på tværs af brancher og traditionelle konkurrencemæssige skel.

 

"Den store vilje til samarbejde er det helt rigtige udgangspunkt for Klyngeprojektet, og nu er det blot vores opgave at udbrede kendskabet til projektet og dets muligheder," fortsætter Lars Albæk.

 

Samarbejde skal mærkes på bundlinjen

Der er i øjeblikket seks erhvervsklynger på Bornholm inden for turisme, kunsthåndværk, fødevarer, jordbrug, bygge og anlæg og maskin og teknik. Hensigten er nu at skabe mere samarbejde på tværs af de enkelte klynger, er meldingen fra Lars Albæk.

 

"Målet med klyngerne er blandt andet at skabe fora for innovation og produktudvikling. Vores undersøgelse viser netop, at det er et af de områder, som de bornholmske erhvervsledere ser størst potentiale i at samarbejde om. Og jo flere virksomheder, vi kan få med i projektet, des større mulighed giver det for videndeling og værdifulde synergier," siger han og fremhæver, at også mindre virksomheder kan få stor forretningsmæssig værdi ud af at indgå i et klyngesamarbejde.

 

Også formanden for turismeklyngen, Klaus Juhl, der til daglig driver Hotel Friheden i Sandkås, har store forventninger til samarbejdet:

 

"Vi har i turismeklyngen med hjælp fra Klyngeprojektet blandt andet skabt en fælles bookingportal, enjoybornholm.dk, der skal gøre det lettere for øens gæster at tilrettelægge deres ferie. Det er vores håb, at fælles markedsføring og bookingsystem vil resultere i et øget salg af overnatninger og oplevelser på Bornholm," siger Klaus Juhl, der regner med, at samarbejdet vil kunne mærkes på bundlinjen allerede i næste turistsæson. Han håber desuden, at flere bornholmske aktører inden for turisme og oplevelser vil deltage i samarbejdet.

 

Workshop for erhvervsledere i januar

Den 14. januar bliver der rig mulighed for at deltage i udviklingen af erhvervsklynger på Bornholm og stifte bekendtskab med potentielle samarbejdspartnere, når Klyngeprojektet inviterer til en heldags workshop for erhvervsledere i Rønne under de tre temaer: "Bright Green Island", "Oplevelsesunivers Bornholm" og "Det Bornholmske Køkken". Blandt sparringspartnerne er den verdenskendte newzealandske klyngeekspert Ifor Ffowcs-Williams, der vil give gode råd til de deltagende virksomheder og fortælle om de nyeste internationale tendenser inden for klyngeudvikling i udkantsområder. Det er gratis at deltage i workshoppen.

 

For mere information om undersøgelsen og workshoppen, kontakt:

Lars Albæk, projektleder, "Klyngeudvikling i udkantsområder"

Mail: LA@vhhr.dk

Telefon: 3010 8109

 

Du kan tilmelde dig workshoppen ved at sende dit fulde navn og navnet på din arbejdsplads til:

mail@bornholm.biz

 

Programmet for workshoppen kan findes på:

http://www.clusterdevelopment.dk

 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget i november 2009 af analyseinstituttet Userneeds og er baseret på interviews med 102 bornholmske private erhvervsledere.

 

Fakta om Klyngeprojektet

Projektet "Klyngeudvikling i udkantsområder" drives i et samarbejde mellem Væksthus Hovedstadsregionen og Business Center Bornholm. Det er et pilotprojekt for, hvordan virksomheder i udkantsområder kan skabe vækst og udnytte deres fulde potentiale gennem et tæt koordineret og forpligtende samarbejde. Gennem de tre år, projektet varer, skal det medvirke til, at de bornholmske erhvervsklynger bliver mere konkurrence- og innovationsdygtige og får adgang til markeder uden for Bornholm. Planen er, at den bornholmske klyngemodel efterfølgende kan anvendes i andre udkantsområder i landet og uden for Danmarks grænser.

 

Læs mere om Klyngeprojektet på: http://www.clusterdevelopment.dk